HYR EN FILOSOF

Caspar David Friedrich Der Wanderer über dem Nebelmeer 1818

Caspar David Friedrich Der Wanderer über dem Nebelmeer 1818

Hermed et udvalg af kurser og foredrag jeg tilbyder på dansk og engelsk.

Hver især kommer med en litteraturliste og kan ændres og tilpasses særlige ønsker og behov om nødvendigt.

Kontakt mig for priser, skræddersyede kurser og foredrag.

KURSER

STREJFTOG GENNEM HISTORIEN OM UNDREN: Dette kursus fokuserer på undren fra antikken og frem til det 21 århundrede. Gennem seks lektioner skal vi se nærmere på underfulde tænkere som Hesiod, Platon, Aristoteles, St. Augustin, Nicholaus af Cusa, Francis Bacon, Rene Descartes, Adam Smith, Immanuel Kant, Alexander Pope, Lord Byron, H. P. Lovecraft, Robert C. Fuller og Anders Schinkel.

INTRODUKTION TIL MINDRE KENDTE MORAL FILOSOFIER: Dette introduktionskursus strækker sig over fire lektioner og dækker mindre kendte filosofiske tilgange til moral filosofi herunder stoicisme, epikuræisme og Løgstrups ontologiske etik.

INTRODUKTION TIL MORAL FILOSOFI & ETIK: Dette introduktionskursus strækker sig over fire lektioner og dækker de store filosofiske tilgange til moral filosofi herunder dydsetik, pligtetik, (kantianisme og guddommelig inspireret etik) og konsekventialisme (klassisk nytteetik).

INTRODUKTION TIL VIDENSKABSTEORI:: Dette introduktionskursus strækker sig over seks lektioner og kommer ind på de store retninger indenfor videnskabsteori inkluderende positivisme, fænomenologi og hermeneutik samt social konstruktivisme. Derudover præsenterer det også den studerende for en historie om videnskab.

INTRODUKTION TIL UNDREN: Dette introduktionskursus strækker sig over fire lektioner og stiller skarpt på undren herunder dets etymologi, historie og forskellen mellem undren, ærefrygt, det sublime, skræk og spørgsmålet hvorfor vi af og til er forhindret i at undre os.

H. P. LOVECRAFT’S UNDERFULDE WEIRD FICTION: Dette kursus strækker sig over fem lektioner og fokuserer på det 20 århundrede måske største ’weird fiction’ forfatter H. P. Lovecraft og hans forhold til undren. Kurset udforsker hvem Lovecraft var, hans underfulde, skrækindjagende og grufulde fortællinger samt de bevidsthedsstadier de frembringer. Derudover tilbyder kurset indsigt i Lovecraft’s særlige forhold til undren og det underfulde, hvad der inspirerede undren i ham og hvordan hans underfulde historier bevidst søger at fremprovokerer undren hos læseren.


FOREDRAG

ALEXANDERS BREV TIL ARISTOTELES: I middelalderen dukkede der et falsk brev op skrevet at Alexander den Store til hans læremester Aristoteles omhandlende krigskunst, mærkelige væsener og monstre på Alexanders rejse til Indien. Dette et-time-lange foredrag udforsker indholdet og formålet med brevet.

KEDSOMHED OG MELANKOLI I ROMANTISK LITTERATUR: Kedsomhed og melankoli går ofte hånd i hånd og mange tænker at det helt og holdent er et moderne fænomen. Dette timelange foredrag sætter fokus på kedsomhed og melankoli i mangen en Romantikers arbejde herunder: John Keats, Lord Byron, William Wordsworth and H. P. Lovecraft dels med det formål af klargøre, hvorledes disse led af kedsomhed og melankoli, men også for at klargøre at langt de fleste af os er mere Romantiske end vi måske tror.

MØRK UNDREN - ET STED MELLEM UNDREN OG SKRÆK: Dette time-lange foredrag stiller skarpt på ‘mørk undren’, hvad det er, hvor det optræder i videnskaben og litteraturen samt hvordan det er forskelligt fra undren og det underfulde og skræk og det skrækkelige.

KONFLIKTHÅNDTERING, AIKIDO & INNOVATION: Med udgangspunkt i tanken om nedtoning af konflikt (deconflict), selvsikkerhed (assertiveness) og aikido filosofi tager dette foredrag hul på, hvorledes man kan håndtere konflikter og potentielle konflikter på arbejdspladsen på en positiv, let anvendelig og innovativ måde.

DRØMMEN OM UTOPIA: Den engelske statsmand Sir Thomas More er berømt dels for at have skrevet den måske mest berømte utopi: Utopia og for at have opfundet begrebet utopi, men hvad er en utopi? Med afsæt i et udvalg af filosoffer som Platon og Aristoteles samt litterære folk som Thomas More retter dette timelange foredrag fokus på spørgsmålet.

HOWARD PHILLIPS LOVECRAFT: EN ROMANTIKER: Forfatteren fra det 20. ¨århundrede Howard Phillips Lovecraft er kendt for hans ‘weird fiction’ og præsenterede sig selv som videnskabelig orienteret, men hans underfulde historier forbinder ham til Edgar Allan Poe, Lord Dunsany, John Keats and William Wordsworth. Dette et-times foredrag udforsker disse forbindelser og argumenterer for at Lovecraft dybest set var Romantiker.

MONSTRE OG NUREMBERG KRØNIKEN: I 1493 udgav Hartmann Schedel Nuremberg Krøniken; en til dato komplet historie over den Kristne verden. Bogen indeholder et kort der viser en samling monstre fra steder hinsides det kristne rige. Hvem og hvad var disse monstre var; hvad de repræsenterede er fokus for dette et-times foredrag.

OM BOETHIUS OG FILOSOFIENS TRØST: Dette et-times foredrag fokusere på den Romerske tænker Boethius og hans berømte bog om filosofiens trøst og hvorfor Boethius er relevant i vor tid.

OM FORSKELLEN PÅ UNDREN OG NYSGERRIGHED: Undren og nysgerrighed benyttes ofte synonymt, men der er en forskel på begreberne. Med afsæt i vestens intellektuelle historie retter dette timelange foredrag fokus på, hvori netop forskellen består og argumenterer for at undren som undersøgelses-modus er at foretrække.

FILOSOFI OG DET MONSTRØSE: Dette et-time-lange foredrag stiller skarpt på ordet monster, dets etymologi, historie og hvorledes det monstrøse i Vesten er vævet sammen med filosofi og religiøs tænkning. Store tænkere fra Platon, Aristoteles og Augustin til rejsende som Marco Polo og Sir John Mandeville; renæssancefolk som Ambrose Pare og Romantikeren Mary Shelley har alle beskæftiget sig med det monstrøse og den måde det relaterer til os mennesker på. Dette skal vi se nærmere på.

HVAD ER KÆRLIGHED? PLATONS SYMPOSION: Mange tænker, at de ved hvad kærlighed er for en størrelse, men hvad er kærlighed? Med afsæt i Platons Symposion fokuserer dette timelange foredrag på kærlighedens natur og de konkurrerende ideer om, hvad kærlighed egentligt er for noget?

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT UNDRE SIG?: I dette timelange foredrag rettes fokus på vigtigheden af at kunne undre sig i forbindelse med at blomstre som menneske. Foredraget som er introducerende, og ej stiller krav om særlige filosofiske forkundskaber begynder med en indføring i Aristoteles filosofi om menneskelig blomstring (eudaimonia) og hvad det vil sige at undre sig for derefter at fremhæve tre aspekter af menneskelig blomstring: 1) individualitet, 2) relationer og 3) det politiske med det forsæt at vise, hvad disse har med undren og det underfulde at gøre?

OM FORSKELLEN PÅ UNDREN OG NYSGERRIGHED: Undren og nysgerrighed benyttes ofte synonymt, men der er en forskel på begreberne. Med afsæt i vestens intellektuelle historie retter dette timelange foredrag fokus på, hvori netop forskellen består og argumenterer for at undren som undersøgelses-modus er at foretrække.

VILLE LOVECRAFT DRIKKE EN ØL? NEJ!: Dette timelange foredrag retter fokus på den Amerikanske ‘weird fiction’ forfatter Howard Phillips Lovecraft og hans had til alkohol, hvorledes han på bombastisk vis erklærede sig ‘teetotaler’ (afholdsmands) og hvordan han brugte alkohol som et ødelæggende billede i hans fiktion. Foredraget giver Lovecraft interesserede et indblik i Lovecrafts komplekse tankegang, hans værdier og karakter.